Praoelev

Kom och prova vården på din prao. Kontakta din studie & yrkesvägledare som hjälper dig att boka en plats

Över hela Stockholms län finns sjukhus och vårdcentraler som gärna tar emot dig när du ska göra din prao. Som praoelev får du en handledare, en person som jobbar inom vården, som fungera som ditt stöd. Du får följa med och se hur olika verksamheter arbetar, hjälpa din handledare med olika saker och hon eller han kommer att visa och berätta hur det är. Beroende på var du är någonstans kan du få vara med på undersökningar, provtagningar och mycket annat.

Varje år tar vi emot omkring 300 praoelever i åk 8 och 9. Det är ofta fler som söker än vi har platser för.

Vänta därför inte för länge. Fundera på vilket sjukhus som du är intresserad av.

Ring inte själv utan kontakta din studie & yrkesvägledare som hjälper dig att boka en plats.

Dessa sjukhus tar emot för prao:
Dalens sjukhus
Danderydsgeriatriken
Danderyds sjukhus (fullt vt-14)
Ersta sjukhus
Handengeriatriken
Karolinska Universitetssjukhuset i Solna/Huddinge (fullt vt-14) 
Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby
Nackageriatriken
TioHundra AB - Norrtälje Sjukhus
S:t Eriks Ögon sjukhus
Stockholms Geriatriken
Södersjukhuset (fullt vt-14)

Hälsointyg ska tas med första dagen
Först ska målsman fylla i en hälsodeklaration, den får du av studievägledaren eller skolhälsovården. När den är ifylld så går du till skolhälsovården och ber om ett hälsointyg. Hälsointyget ska du ha med dig första dagen på praon.

Tuffa regler kanske, men det är till både för din och våra patienters skull. Det finns en bakterie som heter MRSA, som kan leda till infektioner i t ex sår. Eftersom bakterien är motståndskraftig mot viss antibiotika är den väldigt svår att bli av med.

Du kommer få se och lära dig mycket
Praon börjar med en kort introduktion den första dagen. Då får du veta mer om t ex tystnadsplikt och sekretess, handhygien, arbetsklädsel och hur man bemöter patienter. Och så kan du naturligtvis ställa frågor. Under praon följer du din handledares arbetstider så långt som möjligt. Naturligtvis är det viktigt att du respekterar tiderna och inte kommer för sent. Det kan hända att du får vara med en lördag eller söndag, men då får du ledigt en annan dag istället. Enligt lag får barn och ungdomar under 18 år inte jobba efter 19.00, det gäller självklart hos oss också.

När din prao är över kan du be om ett intyg. Vi vill också gärna att du fyller i en enkät och talar om hur du upplevt praon.

Senast uppdaterad:
2014-03-14
Ansvarig redaktör: SLL Personal och utbildning
Kontakta redaktionen
Illustration: Karin Romdahl

Så här tyckte praoeleverna

Praoeleverna berättar

Frågor om prao?

Om du vill praoa på sjukhus så måste du be din studie- och yrkesvägledare att ta kontakt med sjukhuset och boka en plats till dig!

 

övriga frågor:

Cecilia Lundberg

e-post: cecilia.lundberg@sll.se